Glucagon via een neusspray

In de herfstvakantie heeft Thomas bij mij, zijn oma, gelogeerd. Heel gezellig natuurlijk. Maar ondanks mijn betrokkenheid bij de DM van Thomas maakt het me nog steeds een beetje nerveus als zijn moeder niet in de buurt is. Prompt bleek zijn BG te  hoog, de MIO moest worden vernieuwd. Het verwisselen ging goed en had resultaat. Pffff.

Ik heb ook glucagon in huis, voor het geval dat… Ik mag er niet aan denken dat ik dat moet toepassen. Gelukkig is dat nog niet gebeurd. (Afkloppen maar) Ben heel blij met onderstaand bericht over de ontwikkeling van een neusspray. Klinkt veel minder dramatisch. Soms wil ik de tijd vertragen, als ik ervaar hoe snel kleine jongetjes groot worden, maar vaak wil ik de tijd versnellen als ik berichten lees over nieuwe ontwikkelingen bij de behandeling van DM. Gentherapie, kunstmatige alvleesklier, en nu dus deze spray. Het  is nog allemaal toekomstmuziek, maar de toekomst komt naar je toe, toch?

Een injectie met glucagon is soms nodig om iemand met diabetes uit een ernstige hypo te halen. Met een nieuw ontwikkelde neusspray kan glucagon sneller, veiliger en betrouwbaarder worden toegediend. 

Bij een ernstige hypo kan iemand met diabetes bewusteloos raken, dus bij een gevaarlijk lage bloedsuikerspiegel. Dan moet iemand anders een injectie geven met glucagon, om de hypo snel op te heffen. Veel mensen met diabetes type 1 hebben een speciale glucagon-injectiekit bij zich voor noodgevallen. Maar in de stress kan het voor omstanders lastig zijn om eerst glucagonpoeder te vermengen met een oplosmiddel, dit op te zuigen met een spuit en dit vervolgens te injecteren.

NeussprayOnderzoekers ontwikkelden een andere methode om glucagon toe te dienen: via een neusspray. Die werkt, dat is al bewezen. Maar nu vergeleken ze in een test hoe mensen omgingen met de spray en de injectiekit. Met of zonder instructie vooraf. Belangrijk daarbij was snelheid, betrouwbaarheid en veiligheid. Het resultaat was spectaculair: 94% van de testpersonen gaf met de neusspray een correcte dosis, in gemiddeld 16 seconden. Slechts 13% van de mensen lukte dat met de injectiekit, waar ze bovendien zeker 2 minuten over deden. Bij de injectie bleek zelfs in de helft van de gevallen helemaal geen glucagon te zijn toegediend, door onjuist gebruik van de kit.

De verwachting is dat fabrikant Lilly het product in 2016 voor goedkeuring aanbiedt aan de Amerikaanse autoriteit voor geneesmiddelen FDA. Dat zou betekenen dat het in 2017 op de markt komt.’

bron: Diabetes Fonds

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.