Wereld Diabetes Dag 2015

Vandaag is het Wereld Diabetes Dag. Het doel van Wereld Diabetes Dag is aandacht en begrip te vragen voor diabetes en wordt elk jaar gevierd op 14 november ter gelegenheid van de geboortedag van Frederick Banting die, samen met Charles Best, aan de basis stond van de ontdekking van insuline in 1922. Dankzij deze ontdekking is diabetes geen dodelijke ziekte meer. Mijn dank is onvoorstelbaar groot.

En de ontwikkelingen op dit gebied gaan nog steeds door. Zie dit artikel uit de bijlage ‘Diabetes’ in de Metro  vrijdag 13 november 2015:

Mensen met diabetes type 1 spuiten dagelijks insuline. Een andere oplossing zou zijn om nieuwe, gezonde cellen te transplanteren. Maar daar zijn miljoenencellen voor nodig, en die zijn er niet. Het lukte professor Doug Melton van de Harvard University onlangs om vanuit menselijke embryonale stamcellen honderden miljoenen cellen te ontwikkelen. Deze nieuwe cellen zorgden voor een stabiele bloedsuiker bij muizen met diabetes.Deze doorbraak brengt genezing dichterbij. De onderzoekers verwachten dat ze de nieuwe cellen over 2 tot 3 jaar gaan testen in mensen. Het is een uitdaging te zorgen dat er een soort ‘verpakking’ om de cellen komt, zodat de nieuwe cellen niet worden aangevallen door het afweersysteem. In Nederland sluit het onderzoek van professor Eelco de Koning van het LUMC hierop aan; hij onderzoekt de ontwikkeling van zo’n verpakking.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.