Op weg naar de basisschool

De volgende uitdaging is de overgang van ZigZag, een medische creche, naar een gewone basisschool. Tegenwoordig is het niet meer vanzelfsprekend dat je kind naar de school van je keuze kan. De  opluchting is dus groot dat Thomas een plaats heeft op de Boekmanschool in Amsterdam. Vlak bij zijn huis en een school met een prima reputatie. Hoewel hij pas in juni naar school mag, heeft Myrthe al een ouderavond bijgewoond. Binnenkort heeft zij een gesprek over de aanpak van de diabetis 1 en coeliakie van Thomas op school.  We waren nog even bang dat de chronische conditie van Thomas een reden zou zijn om hem alsnog af te wijzen, maar dat blijkt juridisch niet zomaar te kunnen. Vanaf augustus 2009 geldt de Wet Gelijke Behandeling voor mensen met een chronische ziekte ook voor kinderen op de basisschool en het voortgezet onderwijs. Dit betekent dat scholen kinderen met diabetes dan niet zomaar mogen weigeren of naar huis sturen. Ook moeten ze redelijke aanpassingen doen, zodat het kind goed onderwijs kan volgen. Meer informatie op mensenrechten.nl.  Scholen hebben vanaf 1 augustus 2014 ook zorgplicht, maar het personeel mag nog steeds weigeren medische handelingen te verrichten, zoals insuline geven. Dat nog wel.

We hebben ons weer eens voor niets zorgen gemaakt, hoop ik.  Iedere keer als Thomas langs de Boekmanschool komt roept hij ‘Mijn nieuwe gool!’ Gisteren hebben we al schooltje gespeeld en ik was de juf.

1 reactie op “Op weg naar de basisschool

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.