Dia 1 universiteit

Ja, die bestaat! Opgericht door Gary Scheiner, een Amerikaan die zijn sporen heeft verdiend, zowel als ervaringsdeskundige als specialist op het terrein van dia 1. Zie www.type1university.com. Ik lees zijn boek ‘Think like a pancreas’. Interessant, geschreven in die typische lichtvoetige, toegankelijke stijl van Amerikanen (hoe doen ze dat toch?), maar het maakt het allemaal niet makkelijker. Zo schrijft hij dat voedsel met een hoge glycemische index (GI) de BG snel laat stijgen, dus het eten van een wit broodje (GI hoger dan 70) kan zorgen voor een piek in de BG vlak na de maaltijd. Fruit en ijs bijvoorbeeld  hebben vaak een gematigde GI, zo tussen de 45 – 69) en piekt na 60 tot 90 minuten na het consumeren. Bij voedsel met een laag GI, zoals volkorenpasta,  omelet, vruchtenyoghurt zonder vet en suiker, noten, zilvervliesrijst, bonen zorgt voor een langzame stijging van de BG.

Om optimaal te bolussen op basis van de GI adviseert Scheiner: Voedsel met hoge GI: ruim voor het eten bolussen, matige GI: vlak voor de maaltijd bolussen en met een lage GI na het eten bolussen. Uiteraard op basis van de BG voor de maaltijd. Klinkt goed, maar ga er maar aanstaan. Stel, Thomas eet gekookte aardappelen (matige GI), met tuinboontjes (hoge GI), tomaatjes en stukje kip (lage GI).  Daarna nog een toetje (hoge GI). Hoe pak je dat aan? De laatste weken hebben we vaak voor een raadsel gestaan. De BG van Thomas ging alle kanten op. Er waren allerlei redenen om dit te verklaren. Het was heel warm. Dankzij het bezoek van de neefjes was het leven extra feestelijk, maar ook onregelmatig. Toch heel frustrerend, je wilt het snappen, beheersen, dat geeft rust.

Waarschijnlijk hadden we meer met de dual en square wave moeten werken. De square wave verspreidt de insuline over een langere periode in het bloed. Dat kan handig zijn als op feestjes waar lekkere hapjes voor het grijpen staan en bij vette lekkernijen als pizza en indonesisch eten.  De dual wave is en combinatie van een normale bolus en een square Wave bolus. Het pompje kan zo worden geprogrammeerd dat het onmiddellijk 2 eenheden afgeeft en vervolgens eenheden over een langere periode. Helaas heb ik nog geen informatie gevonden over de effecten van glutenvrije producten op de BG.  Schijnt toch weer iets anders te werken. Om te beginnen moeten we de waves maar eens in de vingers krijgen.

bron: Gary Scheiner, MS, CDE, ‘Think Like a Pancreas’, p. 178-182

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.