Zomerse dagen 2

Het is allemaal even gezellig. Neefjes Max en Julian zijn in Nederland, het is mooi weer, we doen allemaal leuke dingen. Dat is soms ook lastig en confronterend. In het ‘gewone’ leven is de coeliakie zo vanzelfsprekend, dat we er niet veel bij stilstaan. Myrthe zorgt dat hij glutenvrij eet en dat het goed gaat is duidelijk. Sinds januari is Thomas 5 cm gegroeid en 5 kg aangekomen! Hij heeft de schade duidelijk ingehaald.

Myrthe sleept altijd een rugzak mee met snacks, boterhammen, suikervrij drinken en alle spullen voor de D1. Ze neemt zelfs een weegschaal mee, om de koolhydraten te kunnen uitrekenen. Wat andere kinderen mogen, mag hij meestal niet.  Tot nu toe kan hij er heel goed mee omgaan. Hij smikkelt van zijn eten, Thomas is een echte lekkerbek, en accepteert de situatie. Laatst riep hij zelfs: ‘Voor mij alleen glutenvrij’.  Geen idee hoe hij daar op is gekomen, want dat roept zijn moeder echt niet. En ik ook niet. Spontaan  onderweg ergens iets eten of drinken is er niet meer bij. En dat kun je weleens missen. Gelukkig raken we steeds meer thuis in de wereld van koolhydraten en gluten. Laatst heb ik glutenvrije appeltaart gekocht. Thomas heeft ervan gesmuld! Was trouwens heerlijk gebak van ‘Lieke is vrij’, het eerste biologische, glutenvrije merk.

Je merkt ook dat het begrip glutenvrij steeds meer bekendheid krijgt. Op de site www.uitmetkorting.nl/informatie/glutenvrij-dagje-uit  kun je vinden welke dierentuin, pretpark enz. glutenvrij eten hebben. Ik vraag me af hoe betrouwbaar de informatie is. Bij Artis staat vermeld dat je het in het restaurant kunt melden als het glutenvrij moet zijn. Wij hebben de ervaring dat zelfs op de feestavond in Artis voor chronisch zieke kinderen de beloofde glutenvrije pannenkoeken niet waren te krijgen. Dat stemt niet optimistisch.

www.liekeisvrij.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.