O ja, het moet ook nog glutenvrij zijn

Ik vergeet af en toe dat het eten van Thomas glutenvrij moet zijn. Ik speur naar  leuke recepten met weinig koolhydraten, gezond en toch lekker en bedenk me dan opeens dat hij geen tarwemeel mag. Alsof het niet ingewikkeld genoeg is. Voor het berekenen van de koolhydraten heb ik een App geinstalleerd, Diapp. Daar kun je nakijken hoeveel koolhydraten bijvoorbeeld een banaan heeft. 19.6 per 100 gram! Veel meer dan ik dacht. Hij mag een tussendoortje tot 15 gram koolhydraten (Kh), dus de banaan valt snel af. Thomas krijgt op dit moment 4 x per dag handmatig insuline toegediend bij de maaltijden, een tussendoortje boven de 15 Kh zou betekenen dat je extra insuline moet toedienen tussendoor en dat wil je liever niet. Als Thomas een pompje heeft, zal dat minder ingewikkeld zijn. Kaas en komkommer hebben geen koolhydraten, dus dat kan als tussendoortje, alleen oppassen met kaas, want vet. Een koekje kan eventueel, maar dan wel glutenvrij. En geen twee.

De broodmaaltijden lopen goed, meestal eet Thomas keurig zijn glutenvrij boterhammetjes op. Bepaald geen lekkernij, maar hij heeft er geen problemen mee. Avondeten gaat moeilijker. Myrthe weegt alles af, gebruikt alleen glutenvrije producten berekent het aantal koolhydraten, moet aan de  hand daarvan de hoeveelheid insuline berekenen, die na het vaststellen van de bloedglucosewaarden moet worden geinjecteerd. Dan wordt het echt spannend. Eet hij zijn bordje leeg? Vaak niet. Wat dan? Weer rekenen en kijken hoe de koolhydraten op een gezonde manier kunnen worden aangevuld, want de insuline zit al in zijn lijfje. Teveel insuline kan zorgen voor een te lage bloedsuikerspiegel met gevaar voor een hypo. Voor het slapen gaan controleren of het goed gaat, het liefst zien we een cijfer tussen de 4 en de 9 verschijnen op het metertje. Anders later weer controleren en handelen naar uitkomst.

Kortom, het is niet eenvoudig om gezond en lekker eten te maken voor kleine mensjes. Bovendien zijn we, laat ik voor mijzelf spreken, ben ik lui en hou van snel en makkelijk. Dat leer ik wel af.  Er is een hele goede website voor verantwoord en lekker eten, www.eetgoedvoeljegoed.com. Een aanrader voor iedereen trouwens. Er staan fantastische recepten op, zelfs voor ijsjes, snoep of appeltaart. Meestal gluten- en suikervrij. Binnenkort ga ik de amandelpannenkoekjes maken. Wel jammer dat een pond amandelmeel € 10,00 euro kost…

 

1 reactie op “O ja, het moet ook nog glutenvrij zijn

  1. Lieve mensen, wat een gedoe.
    Respect hoor!
    Maar ik snap dat dat mannetje alle inspanningen waard is! Wat is ie cute!
    Maar mijn hemel, wat een acties op een dag voor dat ventje weer na een dag.met prikken en rekenen, speciaal eten weer schoon en veilig in z’n bedje ligt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.