Hoog/laag

Bij het Diaboss hadden ze het al gezegd: we gaan te maken krijgen met een te lage bloedglucose waarde, oftewel een hypo. Maar dat het zo snel zou zijn, hadden we niet verwacht.

Gisteravond na het eten was Thomas lekker aan het spelen. Hij was vrolijk, actief en wat je noemt hyper. Niet hyper zoals bij diabetes, maar hyper zoals je gewoonlijk zegt van een drukke peuter.

Voor het slapen gaan, meten we altijd even de bloedglucose waarde. We schrokken ons deze keer rot: 3,3! Het moet tussen de 4 en de 8 zijn. Onder de 3,5 is zelfs gevaarlijk. Wat nu? Gauw de notitie op de badkamerdeur bekijken: 1 tablet dextro per 10 kilo lichaamsgewicht, suiker en koolhydraten. Dus kreeg Thomas opeens 2 dextro’s, een flesje Sisi en een chocoladewafel! Hij was zeer verbaasd, maar genoot er zichtbaar van. Het ene moment is snoep of frisdrank uit den boze en opeens wordt het bijna in je mond gepropt.

Gelukkig was de bloedglucose waarde een half uur later weer prima in orde. En Thomas heeft niet doorgehad dat er iets raars met hem aan de hand was. De symptomen klopten ook niet met een hypo, dan hoor je suf en moe te zijn.

De hypo kwam omdat we te veel insuline hadden gespoten. Thomas werd geacht een bordje pasta met doperwten te eten, of een aantal boterhammen. Dat wilde hij allemaal niet. We kregen er geen koolhydraten in. De verhouding insuline en koolhydraten klopte dus niet. En dan heb je een probleem.

Dat blijft een van de lastigste dingen met een peuter met diabetes 1, eet hij wel de koolhydraten die zijn berekend en wat doe je als hij weigert. We kennen allemaal de uitdrukking ‘Ik ben twee en ik zeg nee.’ ┬áNou, die klopt als een bus.

 

2 reacties op “Hoog/laag

  1. ik zeg meteen na het eten spuiten…kijken wat ie gegeten heeft..en die hoeveel heid insuline aanpassen aan wat ie daad werkelijk gegeten heeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.